מקטע מספר 60: מצומת גורל ללהבים

המפה באדיבות OSM

המפה באדיבות OSM

נקודת התחלה: צומת גורל, נ.צ.:  580015 / 179840.   נקודת סיום: סמוך ללהבים, נ.צ: 586238 / 184094

אורך המקטע: 14 ק”מ. מפת סימון שבילים מספר 12: דרום השפלה ושולי הר חברון.

מקטע זה מתחיל בצומת גורל על כביש 40 ומסתיים מזרחית לישוב להבים על כביש 31. השביל עובר כאן בגבעות להב דרום עדיין בתחום השפלה הפנימית הדרומית. בעוד שממערב לכביש 40 באזור זה הולכים על קטע כמעט שטוח, הרי שמזרחית לו חוזרים שוב לנוף המעוגל של השפלה המורכב באזור מגבעות עגלגלות המתנשאות לגבהיי ביניים של 480 – 500 מטר. אלה הן גבעות המעבר בין השפלה השטוחה הקרובה יותר לחוף הים לרכס חברון הגבוה המצוי צפונית למקטע זה. אזור זה שהוא חלק מגבעות להב,  שייך לשפלה הדרומית. השפלה הדרומית גבוהה מזו הצפונית: הר להבים (ממערב לקיבוץ להב) הוא הנקודה הגבוהה ביותר בשפלה כולה: 5188 מ’ מעל פני הים. גם המפלס המערבי, הנמוך של השפלה הדרומית הוא גבוה יותר ממפלס הנמוך של השפלה הצפונית: 300 מ’ בדרומית לעומת 200 מ’ בצפונית. מבחינה מורפולוגית אין הבדל משמעותי בין השפלה הדרומית והצפונית: הסלע הקרטוני האאוקני וסלעי החרסית של תצורת ת’קיה מעצבים את אותו נוף גלי – גבעות מעוגלות מתונות ועמקי ערבה רחבים ובעלי גראדינט מתון. אך למרות הדמיון בשכבות המסלע המאפשרות חציבה בסלע הקרטון הרך, מספר המערות החצובות באזור הוא מועט יחסית לשפלה הצפונית ככל הנראה בגלל תנאי האקלים באזור שאפשרו תנאי מחייה פחות נוחים לאורך הזמן. בנוסף, כאן בשפלה הדרומית מופיע במרבית העמקים כיסוי נרחב של לס, “הפולש” לכאן ממישורי חוף הנגב. קרבתה של השפלה הדרומית לחבל האקלימי הצחיח של בקעת באר שבע יצר כאן עולם צומח  שונה מזה של הצפונית: את החורשים הים תיכוניים המופיעים בצפון מחליפה צמחיית המעבר מן הצומח הים תיכוני לצומח המדברי: מיתן שעיר ועירית גדולה, שלהבית קיצרת שיניים, בן חצב מדברי, עכנאי שרוע. שטח גדול למדי בתחום השפלה הדרומית, כ-25 קמ”ר, מכוסה ביער נטע אדם – יער להב, בין כביש דביר – להב בצפון, לכביש להבים – תל שוקת בדרום.  

בתחום השפלה הדרומית ישנם אתרים ארכיאולוגיים רבים מתקופות שונות וחלק מהם נפגוש ונזכיר תוך כדי הטיול במקטע. כמו כן נזכיר שהמקטע עובר בגבעות גורל המוכרות לחיילי חי”ר רבים (סדיר ומילואים) מאימוני ניווטים. גבעות עגלגלות אלה הן באמת שטח קלאסי ללימוד ותרגול ניווט.

נתחיל את הליכה במקטע ממערב לכביש 40 בצומת גורל (1). אנו ממש בשוליה הצפוניים של באר שבע. ננוע צפונה כקילומטר וחצי במקביל לכביש עד למעבר מתחת לכביש (2) שבו נפנה מזרחה. מעבר זה הוא בערוץ נחל כרכור. לאורכו של ערוץ זה נלך כברת דרך מזרחה. נמצאו בו שרידים להתיישבות קדומה הן בחרבת כרכור עילית המצויה מערבית לתחום המקטע והן בשלוחה נוספת של ישוב זה בהמשך השביל שלנו מזרחה. בערוץ הנחל גדל אירוס שחום וסמוך לנקודת החצייה של כביש 40 יתכן שנראה אותו. לאחר כ קילומטר בקרוב, נחצה את פס מסילת הרכבת. כמה מאות מטרים לאחר מכן באזור בו השביל משנה את כיוונו לצפון מזרח (3) קיים מידי שנה באביב ריכוז אירוסים חומים מרהיבים. כקילומטר לאחר ריכוז זה נבחין צפונית לשביל בשרידי ישוב. זוהי השלוחה המזרחית של חירבת כרכור עילית המצויה מערבית לכביש 40 כמוזכר קודם. כאן נמצאו שרידים מהתקופה הביזנטית : בורות מים מטויחים ומבני מגורים. כ 100 מטר דרומית  לכאן נמצאו שרידי כנסייה ובסביבתה מטבעות זהב מהתקופה הערבית הקדומה. את שברי האבנים הפזורים כאן בשטח מייחסים לבית קברות בדואי שבו קבור גם שייך נבי כרכור שהיה השייך של בתקופה הבדואית. נעצור כאן להפסקה והסבר.

נמשיך מזרחה תוך כדי טיפוס מתון. אנו בלב גבעות גורל המהוות חלק מהחלק הדרומי של גבעות להב . האזור פסטורלי ומוצל ובמקומות שונים ביער כאן נוכל למצוא מתקני קק”ל לרווחת המטיילים. בדרכנו מזרחה נבחין מידי פעם בצבעונים מרהיבים אם נטייל כאן בחורף כשעדיין מספיק קר. כשמגיעים לשוליה הדרומיים של נקודת גובה 473, השביל משנה את כיוונו יותר לכיוון צפון. מומלץ לסטות לזמן קצר מהשביל, לטפס לפסגת נקודת גובה זו המצויה כ 200 מטר צפונית לתוואי ההליכה שלנו. התצפית מנקודה זו פנורמית לכל הכיוונים ומרהיבה, בוודאי שווה את הטיפוס אליה. 

נשוב אל השביל ולאחר דקות ספורות נזהה שביל בסימון אדום המגיע מדרום (4). שביל זה מגיע מכביש 40. מכאן ואילך עד סוף המקטע, יתלכד שבילנו עם שביל זה. כקילומטר נוסף בהמשך השביל צפונה, נחצה את ערוץ נחל דודאים שהוא יובל של נחל גרר. מכאן והלאה , לאורך של כ 3.5 ק”מ, נחצה את שמורת להב דרום. שטח השמורה כ – 2 קם ” ר . ייחודה של השמורה הוא במיקומה – בין האזור המדברי של בקעת באר שבע ובקעת ערד לבין האזור הים – תיכוני המשתרע ממנה מערבה , לעבר חוף הים . האזור דל בצמחייה , ומרכיביה העיקריים הם עירית גדולה ,מתנן שעיר,  ושלהבית קצרת שיניים. זהו בן שיח נמוך, הפורח באביב בפריחה צהובה. לפרח, עלים המכוסים משני צדדיהם בשכבה עבה מאוד של שערות, המעניקות לעלים צבע לבן כמעט. שכבת השערות עבה פי כמה וכמה מהעלה עצמו, ותפקידה להגן על הצמח מאיבוד יתר של המים. נמשיך עם השביל המתפתל צפונה ושוב מזרחה ולאחר כקילומטר וחצי, מיד לאחר שעברנו מתחת לקו מתח גבוה נבחין בשרידי מצודת פחר (5). זוהי הנקודה הגבוהה בגבעות גורל וממנה תצפית יפה ושרידי מצודה מהתקופה בה התחולל הפיצול בין ישראל ליהודה, במאה התשיעית לפני הספירה לערך. זו המצודה הדרומית ביותר שהייתה זמן ממלכת רחבעם ותפקידה היה להחזיק כח שיגן מפני פלישה מדרום.

נמשיך בערך באותו קו גובה על קו הרכס. כקילומטר צפונה עם המשך השביל נעבור בנקודה בה נבחין בשביל מסומן ירוק מהגיע מצפון (6)  ובשביל מסומן סגול המגיע ממזרח. זוהי נקודת מפגש בין אגני ניקוז. השביל משנה כאן את כיוונו לצפון מערב ואנו עולים ויורדים במתינות. כשהשביל פונה ממש ישר צפונה אנו כבר מחוץ לשמורת להב דרום . נמשיך ונחצה את ערוץ נחל עלקת שבו נבחין ממערב לערוץ בדקל בודד הניצב על משטח בטון, כנראה ששורשיו מגיעים לבור מים. נטפס הלאה צפונה ולאחר כמה מאות מטרים נגיע לנקודת גובה 418 המאפשרת תצפית יפה על גבעות גורל (7) . נזהה כאן שביל בסימון שחור המגיע מצפון מערב. כ 600 מטר נוספים צפונה יביאו אותנו לנקודת הסיום (8)  בה יש מעבר תחתי מתחת לכביש  31.

כאן מסתיים מקטע זה.

מידע כללי להולכים במקטע זה

אחריות המטייל

  • כל מי שהצטרף לטיול עושה זאת מרצונו ועל דעתו הבלעדית ולוקח על עצמו באופן מלא אחריות מלאה על כל נזק, לרבות נזקי גוף שיכולים להיגרם או שייגרמו במהלך הטיול במסלול המוצע או אחריו.
  • כל אדם הבוחר לטייל במקטע זה ידאג לבטח את עצמו בביטוח תאונות מתאים הפוטר את עמותת גולני ו/או  מי מחבריה מכל אחריות והכולל סעיף העדר שיבוב נגדה.
  • כל המטייל במקטע זה מצהיר כי עבר בדיקה רפואית בדבר התאמתו לטיול במסלול זה וכי הוא כשיר לטיולים מעין אלה.
  • כל המטייל במקטע זה ידאג לעצמו, לבני משפחתו והנלווים אליו למים ואוכל בכמות מספקת, ציוד נוח להליכה ואמצעי עזרה ראשונה.
  • המידע המופיע כאן בדבר מרחק ההליכה ואופי המסלול הוא בגדר הערכה בלבד.
  • באחריותו המלאה של כל מטייל במקטע זה לוודא את התאמתו וכושרו שלו ושל הנלווים אליו לתוואי ואורך המסלול. 
  •  במקטע זה האחריות השילוחית הינה של הרשות המקומית. הצועדים בסימוני שביל גולני הינם אורחי השביל של הרשות המקומית שבתחום השיפוט שלה הם צועדים על כל מה שמשתמע מההביטים המשפטיים הנובעים מכך.
  • על מנת לקבל מידע מדויק, ניתן לבדוק כל מסלול באינטרנט ולצפות בסרטונים המתייחסים למסלול ההליכה. כמו כן, מומלץ לרכוש ספרות מקצועית ומפות שבהן מופיעים בפירוט המסלולים ודרגות הקושי.

 

הוראות בטחון לקטע זה:

  • אין להיכנס לבורות / מערות באזור המסלול.
  • ההליכה במקביל לקטע מכביש 40 היא ממערב לכביש.

אפשרויות חילוץ:   אפשרית לכל אורך המקטע בסיוע רכב בעל הנעה קדמית.

טלפונים לדיווח על מפגעים (24 שעות ביממה):  08-9253321   

טלפונים לחרום:  משטרת באר שבע : 6271154 – 08 , או .100 מד”א 101, מכבי אש 102.

דרגת קושי: תלויה בגילו ובכושרו של המטייל.

אפשרויות לינה באזור:

  • מקטע זה מצוי בסמיכות לבאר שבע

מקומות השווים ביקור באזור:

  • יער דודאים

 

 

 

 

 

דילוג לתוכן