המפה באדיבות OSM
נקודת התחלה: צומת צאלים ,נ.צ.: 569241 / 155315. נקודת סיום: פארק סיירת שקד, נ.צ: 576659 / 166671 . אורך המקטע: כ- 13 ק”מ. מפת סימון שבילים מספר 12: דרום השפלה ושולי הר חברון.
השטח שהשביל שלנו חוצה אותו במקטע זה שייך לשמורת פארק הלס. בשטח זה נמצאים השטחים הגדולים ביותר שנותרו בישראל של קרקעות לס לא מעובדות. הלס הוא תוצר בלייה של כמה סלעי משקע ימיים: גיר, דולומיט, אבן חול וכן של גרניט שהוא סלע משקע יבשתי. הלס הוא קרקע אאולית כלומר קרקע נישאת ברוח ושוקעת באגנים טופוגרפיים. למעשה הוא אבק ומגיע לאזור באר שבע וסביבתה על ידי הסעת הרוח. כיוון הרוח הדומיננטי לאורך חופי ישראל הוא דרום מערב. לכן הלס מוסע בעיקר מאזור מדבר סהרה, אך גם מהנילוס וסיני. מרבית הלס שוקע בדרום משום שהוא מגיע יבש מאד וקל (כמות המשקעים במדבר סהרה ובמצרים מועטה מאד) הגשם והלחות בדרום הארץ גורמים לו לספוח לחות ולהיעשות כבד ואז הוא שוקע מיד. רק חלק קטן ממנו ממשיך צפונה יותר. הנוף בשמורה הוא של מישורים צחיחים המכוסים בדלילות בשיחים ממשפחת הסלקיים, כאשר פה ושם יש עצים בודדים של שיטה סלילנית עם עליית המודעות לחשיבות בית הגידול, ולמיני חי וצומח המאפיינים אותו ובראשם הציפור חוברה (דוגר הקרקע הגדול ביותר בישראל לאחר הכחדת היען) ועופות דוגרי קרקע נוספים כגון רץ המדבר, והלטאה שנונית באר שבע (הקיימת בעולם כולו רק בישראל), החלה רשות הטבע והגנים בתכנון שמורה גדולה באזור זה. בגבול הצפוני של השטח הזה נמצא האתר הארכיאולוגי חורבת חשיף – שרידי יישוב ביזנטי ובדווי.
השביל במקטע זה הוא כמעט ישר (למעט כמה קטעים קצרים) , בכיוון דרום מערב – צפון מזרח. הוא עובר על נוף מתון למדי המשתנה לסירוגין בין הגבהים 140 – 160 בערך. לכן המטייל כאן יראה בכל הכיוונים שטח פתוח ומישור גדול עד קצה האופק. לאורך כל המקטע, למעט קטע קצר בסוף הוא על שביל מסומן אדום שהשביל שלנו לעשה מתלכד אתו.
ההתחלה היא בצומת צאלים (1) ואנו ננוע לכיוון צפון מזרח. באזור הצומת מצויה חורשת לזכר מרים שחור שנהרגה עם חמישה חברים נוספים מהפלמ”ח ב 1947 במשימתם לאבטחת קו המים בין גבולות לנירים. נמשיך כמה מאות מטרים עם השביל ההולך כאן במקביל לכביש ונעבור על גשר צאלים (2) , גשר ביילי מעל נחל הבשור. בזמן שיטפונות הגשר הזה נסגר לתנועה אבל למטיילים המראה מהווה אטרקציה. כקילומטר לאחר מכן (3) הכביש ימשיך צפונה ואילו אנו נמשיך עם השביל מזרחה, כשמכאן והלאה הוא מתלכד עם השביל המסומן אדום. מצפון לנו נזהה את אורים ואופקים ובמזרח את באר שבע ומערבית לה את חצרים. כ 5.5 ק”מ של הליכה נוספת תביא אותנו לשרידי חירבת חשיף (4) כשמעט לפניה השביל משנה כיוון דרומה לזמן קצר וחוזר שוב מזרחה. בתחומי החירבה נמצאו שרידי ישוב ביזנטי ובדואי ובאזור מצויים מספר בורות מים. כ 3.5 ק”מ בהמשך השביל נגיע לחיבור עם כביש שבא מכיוון אופקים. השביל בנקודה הזו דרומה. כאן מסתיים השביל בסימון אדום והשביל שלנו ממשיך במקביל לכביש כקילומטר, בטרם יפנה שוב מזרחה (5). כעת השביל שלנו מתלכד עם שביל בסימון כחול הממשיך מזרחה עוד כ 700 מטר עד פארק סיירת שקד (6) .
כאן מסתיים מקטע זה.
מידע כללי להולכים במקטע זה
אחריות המטייל
- כל מי שהצטרף לטיול עושה זאת מרצונו ועל דעתו הבלעדית ולוקח על עצמו באופן מלא אחריות מלאה על כל נזק, לרבות נזקי גוף שיכולים להיגרם או שייגרמו במהלך הטיול במסלול המוצע או אחריו.
- כל אדם הבוחר לטייל במקטע זה ידאג לבטח את עצמו בביטוח תאונות מתאים הפוטר את עמותת גולני ו/או מי מחבריה מכל אחריות והכולל סעיף העדר שיבוב נגדה.
- כל המטייל במקטע זה מצהיר כי עבר בדיקה רפואית בדבר התאמתו לטיול במסלול זה וכי הוא כשיר לטיולים מעין אלה.
- כל המטייל במקטע זה ידאג לעצמו, לבני משפחתו והנלווים אליו למים ואוכל בכמות מספקת, ציוד נוח להליכה ואמצעי עזרה ראשונה.
- המידע המופיע כאן בדבר מרחק ההליכה ואופי המסלול הוא בגדר הערכה בלבד.
- באחריותו המלאה של כל מטייל במקטע זה לוודא את התאמתו וכושרו שלו ושל הנלווים אליו לתוואי ואורך המסלול.
- במקטע זה האחריות השילוחית הינה של הרשות המקומית. הצועדים בסימוני שביל גולני הינם אורחי השביל של הרשות המקומית שבתחום השיפוט שלה הם צועדים על כל מה שמשתמע מההביטים המשפטיים הנובעים מכך.
- על מנת לקבל מידע מדויק, ניתן לבדוק כל מסלול באינטרנט ולצפות בסרטונים המתייחסים למסלול ההליכה. כמו כן, מומלץ לרכוש ספרות מקצועית ומפות שבהן מופיעים בפירוט המסלולים ודרגות הקושי.
הוראות בטחון לקטע זה:
- אין להיכנס לבורות / מערות באזור המסלול.
- זהירות מיוחדת בכל קטע המתנהל במקביל לכביש. יש ללכת אך ורק על השולים.
אפשרויות חילוץ: אפשרית לכל אורך המקטע.
טלפונים לדיווח על מפגעים (24 שעות ביממה): 08-9253321
טלפונים לחרום: משטרת באר שבע : 6271154 – 08 , או .100 מד”א 101, מכבי אש 102.
דרגת קושי: תלויה בגילו ובכושרו של המטייל.
אפשרויות לינה באזור:
- מקטע זה מצוי בסמיכות לבאר שבע
מקומות השווים ביקור באזור:
- שמורת נחל הבשור.