המפה באדיבות OSM
המפה באדיבות OSM
נקודת התחלה: גשרון בכביש 57, כ 300 מטר מזרחית לכניסה לתנובות, נ.צ.: 197389/691120. נקודת סיום: סמוך לצור נתן נ.צ.: 202100/683300אורך המסלול: כ 14 ק”מ. מפת סימון שבילים מספר 7 – השרון ומערב השומרון.
בחלקו הראשון של מקטע זה אנו ממשיכים במישור עמק חפר, בין מטעים. בחלקו השני , כשננוע מזרחית לעיר טייבה תוואי השטח יתחיל לעלות מעט והמסלול יעבור בגבעות נמוכות שהן ממש השיפוליים המערביים ביותר של הרי השומרון. על עמק חפר ניתן לקרוא בהרחבה בתיאור המקטע הקודם. נתחיל לנוע מכביש 57 עם השביל (1) לכיוון דרום מזרח מזרחית לישוב תנובות. לאחר כ 500 מטר נבחין בשביל רחב המתחבר לשבילנו מכיוון מערב (2). בכיוון הזה נבחין בתל קטן הוא תל שבח. על התל נמצאו חרסים מהתקופה הרומית – ביזנטית, אם כי הוא לא נחקר בצורה יסודית. במלחמת השחרור הייתה עליו עמדה של חיילים עירקיים. אנו נמשיך עם השביל שלנו במקביל לנחל אלכסנדר ולאחר כמה מאות מטרים נעבור ליד מאגר מים (3). מעט אחריו ניצה את הכביש המוביל מצומת בארותיים לקלנסואה ונמשיך עם השביל מזרחה כשהשטח סביב מתאפיין בריבוי חממות. אנו עוברים בשטחי החממות של ניצני עוז מדרום לישוב. ישוב זה הוקם תחילה כהיאחזות נחל ב 1951 ועד מלחמת ששת הימים סבל מהתנכלויות רבות של מסתננים בהיותו קרוב מאד לקו הגבול הישן.
תוך כדי הליכה נחצה את הכביש המוביל לשער אפרים (4) , ואחריו השביל ממשיך מעט יותר דרומה ונכנס לנחל תאנים שהוא ערוץ של נחל אלכסנדר. עם תוואי הנחל נמשיך עד גשר הרכבת (5) מזמן התורכים מעל נחל תאנים. משם, נלךבמקביל לכביש 6. נמשיך דרומה כאשר טול כרם צפונית לנו, ממזרח לכביש 6, קלנסואה דרומית מערבית לנו (מערבית לכביש 6) וטייבה דרומית מזרחית לנו (מזרחית לכביש 6). לאחר כקילומטר נגיע לגשר נחל מרשים זה יורד מקו פרשת המים באזור גריזים לכיוון מערב והינו אחד היובלים הראשיים של נחל אלכסנדר. גדות הנחל חתורות במסלע גיר ודולומיט מתצורות סחנין ובענה (חבורת יהודה, תקופות הקנומן – טורון) ובנחל נמצאו מספר מערות. קטע מסוים בו מתאפיין בצנירים יפים. בנקודה הזו נעבור לצד המזרחי של כביש 6 ונבחין במעבר שער אפרים שהוא אחד מהמעברים המסודרים בין ישראל לרשות הפלסטינית. נמשיך דרומה כמעט עד לכביש העובר בין קלנסואה לטייבה (סמוך לצומת שער אפרים), שם השביל יפנה מזרחה. צמוד לנקודה זו מבחינים בקטע מיוער עם שולחנות קק”ל למי שמעוניין בעצירה. בהמשך נחצה את כביש 557 מצפון לטייבה (6) והשביל יתחיל להקיף את העיר מצפון. טייבה היא עיר מרכזית באזור המשולש הגדול (שכם – ג’נין – טול כרם).כיום התושבים בה משתייכים בעיקר לשתי חמולות. במקום קיימת התיישבות לאורך התקופות החל מתקופת הברזל , דרך התקופה הרומית שבה עברה אחת נתיבי דרך הים, התקופה הממלוכית והעות’מאנית שבה הפכה העיר להיות מרכז אזורי בזמן מלחמת השחרור לחמו תושביה עם הירדנים כנגד כוחותינו אך בסופו של דבר בהסכמי שביתת הנשק נקבע שהיא חלק מישראל. לאחר שמקיפים את טייבה כיוון השביל משתנה לדרום מזרח ופני שטח מתחילים לעלות במתינות. זהו אזור הקצה המערבי של הרי השומרון. השביל מתנהל כאן בין מטעים ושטחים חקלאיים ובשלב מסוים הוא עובר במקביל ובסמוך לגדר ההפרדה משטחי הרשות הפלסטינית. בערך כקילומטר וחצי משרידי שכונת א -פראדיסו בשוליים הצפון מזרחיים של טייבה, נעבור ליד חירבת ג’וברה (7) שבה התגלו ממצאים מתקופת המרד הגדול ברומאים. כעת השביל מוליך דרומה ובהמשך דרום מערבה לכיוון צור נתן וכוכב יאיר. בשלב מסוים נלך במקביל לנחל אברך (8) שמכניס אותנו בהמשך לאזור הגן הלאומי צור נתן לאחר שנחצה אותו ונתקדם עוד דרומה. הגן הלאומי צור נתן מוגדר בסביבה של ישוב זה והאזור כולו הוא רכס סלעית התחום בין שני שברי רוחב מזרח-מערב: נחל אברך מצפון ונחל אלכסנדר מדרום. המדרונות טרשיים, והמסלע שייך לתקופת הקנומן העליון והטורון. בראש המדרון בולט פס של “תצורת כפר שאול” (דולומיט וקירטון) היוצר נוף מצוקים בני מטרים אחדים. השטח סבל במשך שנים מרעיית יתר, שפגעה קשות בצומח הטבעי המקורי (ממנו נותרו שרידי חורש של אלון מצוי ואלת המסטיק, ומינים נלווים – אשחר א”י, עוזרר קוצני ובמיוחד בולטים שני עצי לבנה רפואי ליד “עינות דרדר”), ונוף השטחים הלא מיוערים הוא כיום בעיקרו בתה של סירה קוצנית וזקנן שעיר, עם מינים נלווים כמו שיחי יסמין שיחני, ובני-שיח כמו גלונית הסלעים ועופרית אירופית. כקילומטר לפני סיום המקטע, כשעולים מנחל אברך, השביל פונה היישר מזרחה ולאחר כמה מאות מטרים מבחינים בשרידים של בית בודד. משם נפנה אל הכביש (5533) אליו נגיע תוך זמן קצר. במקביל לכביש נצעד מזרחה עד מפגש השביל עם שביל בסימון שחור (9) שאתו יתלכד שבילנו במקטע הבא, באחת הכניסות לישוב צור נתן.
כאן מסתיים מקטע זה.
הנחיות כלליות להולכים במקטע זה
אחריות המטייל
- כל מי שהצטרף לטיול עושה זאת מרצונו ועל דעתו הבלעדית ולוקח על עצמו באופן מלא אחריות מלאה על כל נזק, לרבות נזקי גוף שיכולים להיגרם או שייגרמו במהלך הטיול במסלול המוצע או אחריו.
- כל אדם הבוחר לטייל במקטע זה ידאג לבטח את עצמו בביטוח תאונות מתאים הפוטר את עמותת גולני ו/או מי מחבריה מכל אחריות והכולל סעיף העדר שיבוב נגדה.
- כל המטייל במקטע זה מצהיר כי עבר בדיקה רפואית בדבר התאמתו לטיול במסלול זה וכי הוא כשיר לטיולים מעין אלה.
- כל המטייל במקטע זה ידאג לעצמו, לבני משפחתו והנלווים אליו למים ואוכל בכמות מספקת, ציוד נוח להליכה ואמצעי עזרה ראשונה.
- המידע המופיע כאן בדבר מרחק ההליכה ואופי המסלול הוא בגדר הערכה בלבד.
- באחריותו המלאה של כל מטייל במקטע זה לוודא את התאמתו וכושרו שלו ושל הנלווים אליו לתוואי ואורך המסלול.
- במקטע זה האחריות השילוחית הינה של הרשות המקומית. הצועדים בסימוני שביל גולני הינם אורחי השביל של הרשות המקומית שבתחום השיפוט שלה הם צועדים על כל מה שמשתמע מההביטים המשפטיים הנובעים מכך.
- על מנת לקבל מידע מדויק, ניתן לבדוק כל מסלול באינטרנט ולצפות בסרטונים המתייחסים למסלול ההליכה. כמו כן, מומלץ לרכוש ספרות מקצועית ומפות שבהן מופיעים בפירוט המסלולים ודרגות הקושי.
זמן הליכה משוער: כ 6-7 שעות כולל הפסקות.
דרגת קושי: תלויה בכושרו של כל מטייל
הוראות בטחון למקטע זה:
- יש לשים לב לאותם קטעים קצרים בהם הולכים לצד כביש או חוצים כביש.
- יש לשים לב לבורות ובארות באזור המסלול במיוחד הבאר שהוזכרה קודם בתחנת הרכבת הישנה הסמוכה לאחיטוב.
טלפונים לדיווח על מפגעים (24 שעות ביממה) 08-9253321
טלפונים לחרום: משטרת חדרה: 04-6327444 , מכבי אש 102
אפשרויות חילוץ במסלול: ניתן לחלץ לאורך כל תוואי המקטע.
אפשרויות לינה באזור: ביישובי האזור צור יגאל, כוכב יאיר
מקומות שכדאי לבקר בהם באזור
- גן לאומי צור נתן