1. מבוא
חטיבת גולני הוקמה ב- 22 פברואר 1948 ומשום היותה החטיבה הסדירה הראשונה בצה”ל היא נקראה חטיבה מס’ 1. כחלק חשוב במערך הלוחם בצה”ל, היא נטלה חלק בכל מלחמות ישראל וכן בפעילויות שונות ביניהן. סמל החטיבה, עץ הזית הנראה כאן, מסמל ערכים חשובים הקשורים לחטיבה, לעם ישראל, ולמהות שבין האדם לאדמה. עץ הזית, שנבחר כעץ הלאומי של מדינת ישראל ונטוע באתר ההנצחה של החטיבה ניחן בסגולות רבות. הוא אחד משבעת המינים בהם התברכה הארץ. נותן פרי – זיתים והשמן טוב. נוף העץ הוא בעל נוכחות ניכרת בשטח, הוא ירוק כל השנה ומספק צל מפני השמש לכל החוסה בקרבתו. עץ הזית נפוץ במרבית שטחי הארץ ומדגיש את העובדה שהחטיבה לחמה בכל חלקי הארץ ואת החיבור לאדמה ומסמל דרך סמל החטיבה את הקשר השורשי שבין החטיבה למולדת. קשר זה בא לידי ביטוי גם בצבע הכומתה שחובשים חיילי החטיבה: הצבע החום, צבע האדמה. תג היחידה, עליו מופיע תמונת העץ לתפארת שורשיו וענפיו הוא תג מלבני, היחידי מבין כל תגי יחידות צהל על מנת להכיל את העץ במלוא הדרו. גם לצבעי דגל החטיבה משמעויות משלהם כלל ארצית: הצבע הירוק מסמל הגנת המולדת בגבולותיה הצפוניים והצבע הצהוב מסמל את ההגנה על גבולותיה הדרומיים.
פרקי המורשת המצויים כאן מחולקים לפי התקופות הבאות:
- מלחמת העצמאות שבה לחמה החטיבה בגזרות שונות שהבולטות בהן: הגליל העליון, הגליל התחתון, אזור בית-שאן והגלבוע, עמק יזרעאל, ואדי ערה אזור הנגב המערבי, הערבה ואילת חבל עזה. (פרק זה הועלה לאתר)
- התקופה שבין מלחמת העצמאות למבצע קדש כולל מבצע קדש שבה, מעבר לנשיאה בעול הביטחון השוטף לאורך גבולות הארץ נטלה החטיבה חלק בפעולות התגמול בגזרות שונות שהבולטות בהן: אזור הכנרת, דרום רמת הגולן, עמק הירדן ולבנון וכמובן מבצע קדש (פרק זה הועלה לאתר)
- בין מבצע קדש למלחמת ששת הימים (פרק זה הועלה לאתר)
- מלחמת ששת הימים בה השתתפה בחטיבה בכיבוש רמת הגולן כיבוש שכם (פרק זה הועלה לאתר)
- התקופה שבין מלחמת ששת הימים למלחמת יום הכיפורים שבה מעבר לפעילויות בטחון שוטף נטלה החטיבה חלק בפעילויות יזומות בשטחי לבנון וירדן, ומצרים אם כחלק מפעולות תגמול או כפעילויות התקפיות יזומות. (פרק זה הועלה לאתר)
- מלחמת יום הכיפורים וההתשה שאחריה בה השתתפה החטיבה בקרבות הבלימה וההתקפה בצפון רמת הגולן ונטלה חלק במלחמת ההתשה שאחריה מסיום המלחמה ב 24/10/1973 ועד ליום חתימת הסכמי ההפרדה ב 31/5/1974. (פרק זה הועלה לאתר)
- התקופה שבין מלחמת יום הכיפורים למלחמת לבנון הראשונה (1982) שבה מלבד נשיאה בעול הביטחון השוטף, נטלו כוחות מהחטיבה חלק בפעילויות שונות שהבולטות בהן: שחרור בני הערובה במבצע אנטבה, מבצע ליטני ועוד פעולות רבות בעיקר בגזרת לבנון (לאורך הגבול ובתוך שטחה של מדינה זו) (פרק זה הועלה לאתר)
- מלחמת לבנון הראשונה (1982) שבה נטלה החטיבה חלק בקרבות השונים החל מהבופור ועד ביירות.
- התקופה שבין מלחמת לבנון הראשונה (1982) למלחמת לבנון השנייה (2006) הכוללת את האינטיפאדה הראשונה (1987-1991) והשנייה (2000 – 2006) שבה פעלה החטיבה בלבנון ובשטחי יהודה ושומרון.
- במלחמת לבנון השנייה (2006) בהן נטלה החטיבה חלק מרכזי בלחימה.
- בתקופה שמאז מלחמת לבנון השנייה בפעילויות בגזרות שונות שהבולטות בהן נטילת חלק מרכזי במבצע “עופרת יצוקה” ובמבצע “צוק איתן” ברצועת עזה.