מקטע מספר 91: מעין נטפים למסעף רודד

המפה באדיבות OSM

נקודת התחלה: עין נטפים, נ.צ: 188138/389981 . נקודת סיום: מסעף רודד, נ.צ: 193670/389398

אורך המקטע: כ 9 ק”מ. מפת סימון שבילים מספר 20 – הרי אילת

במקטע זה אנו בלב הרי אילת מהלכים בנוף מרהיב בין סלעי השילד הערבו נובי שנחשפים לבין סלעים גיריים שהושקע כאן כשהים הקדום הציף את האזור וגם בין אבני החול שהושקעו בו בסביבה יבשתית ו”נצבעו” בגוונים של אדום עקב מרכיב התחמוצת בהם. במקטע זה, רוב הזמן נצעד “לרוחב” הגזרה כלומר ממערב למזרח (ומי שיטייל בכיוון ההפוך ממזרח למערב).

נתחיל במפגש שביל ישראל והשביל שלנו עם שביל מסומן שחור סמוך לעין נטפים (1). מכאן והלאה במקטע זה, השביל שלנו יתלכד עם שבילים מסומנים בצבעים שונים אבל לא עם שביל ישראל. בחלק הראשון שזה עתה התחלנו הוא מתלכד עם שביל בסימון שחור. נעלה עם השביל על הר יהורם בכיוון דרום מזרח. זהו רכס צר בהרי אילת , שלאורכו עוברת פרשת המים בין נחל שלמה לבין נחל נטפים. כיוונו של הרכס ממערב למזרח . ממערב תוחמת אותו פסגת הר יואש , וממזרח – הר שלמה . שיאו של הר יהורם 680 מ’ ומורדותיו מתאפיינים במתלולים ומצוקים חריפים : צפונה , אל קניון נחל נטפים , ודרומה , אל נחל שלמה . מפסגת ההר יש תצפית נוף יפה . באוכף עמוק נמצא קו המגע בין הר יהורם הגירי והר שלמה הגרניטי . זוהי נקודה מרשימה ביותר לאורך קו העתק שלמה – עמרם , הנמשך מנחל שלמה אל עמודי עמרם , דרך בקעת רודד והר שחורת . כאן גם חוצה את רכס הר יהורם השביל המחבר את נחל שלמה העילי עם קניון נחל נטפים . בשיפוליו הדרומיים של הר יהורם , ממזרח לכביש מעלה אילת , נכרו מחצבות , ובמקומן הוכשר מאוחר יותר חניון גדול למטיילים . לאחר כקילומטר ויותר נבחין בבריכת חורף עונתית (2) האוצרת מי שיטפונות כך שמי שמהלך באזור בחורף או באביב יזכה לראות אותה מכילה מים. ממש קרוב לנקודה זו מדרום מצוי חניון לילה למי שמתכנן לינת שטח באזור. נטפס עוד כמה מאות מטרים בעלייה מתונה לשיא הגובה ונתחיל לרדת כשאנו מתרשמים מהמראות סביב. קרוב לקילומטר בהמשך נעבור ליד “תצפית המטכליסטים” – שהיא נקודת תצפית יפה לזכר שני חיילי סיירת מטכ”ל שנהרגו כאן במסע ניווט ב 1992. כמה מאות מטרים בהמשך השביל נבחין בשביל בסימון אדום החוצה את השביל שלנו (3) בכיוון כללי צפון דרום. אנו נמצאים למעשה על האוכף שהוא קו השבר המפריד בין הר יהורם להר שלמה כלומר, במספר צעדים ספורים עוברים מקטע בו הסלעים הם סלעי משקע ימיים מתקופת הקרטיקון (כ 100 מיליון שנה לאחור) לאזור בו נחשפים סלעי יסוד – גרניט וסלעים מותמרים מלפני למעלה מ 500 מיליון שנה. הר שלמה הגבוה מאתנו הוא גוש שעלה למעלה בעקבות יצירת השבר. כ 700 מטרים בהמשך השביל נגיע למפגש עם שביל מסומן כחול (4) . עוד מעט נחזור אליו. כעת, השביל שלנו פונה ב 90 מעלות מזרחה ויורד על שלוחה לכיוון זה על גבי שביל קיים שאינו מסומן בסימון שבילים. לאחר קטע של כ 400 מטר, נפגוש שוב את השביל המסומן כחול שאתו יתלכד השביל שלנו ב 2 הקילומטרים הבאים. אנו כעת בנחל בת שבע, התוחם את הר שלמה מצפון. הר שלמה הוא גוש הררי בהרי אילת , ברום של 705 מ’, שממנו יש תצפית נוף מרהיבה אל מפרץ אילת , חופי סיני וערב הסעודית , הרי אדום ועמק הערבה . הר שלמה ( ג’בל אלמצרי ) הוא השיא הטופוגרפי של גוש הגרניט המורם הנמשך בקו הר – שלמה – הר – יהושפט . גוש זה התרומם בין העתק נחל שלמה להעתק בקעת יותם . ההר בנוי סלעי גרניט החדורים מאות דייקים – מחדרים של פורפיר אדום ושל דיאבז ירוק ומחדרים של קורץ גדולי גביש ויפים . למתבונן אל הר שלמה בשעות אחר הצהריים מכביש מעלה אילת , יתגלו הרצועות הצבעוניות במדרונות ההר כפסים על גבה של זברה . אל פסגת הר שלמה אפשר להגיע באמצעות שבילים מסומנים מכיוון נחל שלמה , הר יהורם ונחל בת שבע (ערוץ המפלים) . על הפסגה יש עמדות ישנות נטושות של צה”ל.

נחל בת שבע הוא ערוץ קניוני תלול , ובו מפלים , היורד מפסגת הר שלמה לצפון – מזרח , אל נחל נטפים . אורכו כ – 2 ק”מ . בערוץ יש 17 מפלים , שהקנו לנחל את הכינוי “ערוץ המפלים”. גובה המפלים בדרך כלל 2 – 3 מ’, אך יש כמה מפלים בגובה של 6 – 7 מ’. הקניון הגרניטי היפה הזה נלכד כמה פעמים בתוך מחדרי מגמה (מגמה במצב נוזלי או צמיגי שעולה ממעמקים , חודרת לסלעי הסביבה בעומק רדוד ומתגבשת) הניצבים למסלול זרימתו , ולכן בכמה מקומות יש בו תפניות חדות של .90 מחשופים יפים של סלעים מטמורפיים – גניס – מתגלים בקירות הנחל . לקראת שפכו אל נחל נטפים מתרחב הקניון . כאן גדלים עצי שטה גדולים ועליהם הטפיל הרנוג השטים . לאורך הנחל , מפסגת הר שלמה עד השפך לנחל נטפים , עובר מסלול מסומן . בכמה נקודות לאורך המסלול הוכשרו כבלי ביטחון ויתדות לאבטחת הירידה במפלים . כקילומטר וחצי לאחר החבירה עם השביל המסומן כחול (5) יש סידרת מפלים מרהיבים ויש גם מעקפים לחלקם למקרה שיש למישהו בעיה לעבור במפל עצמו. בחלק מהמפלים קיימים עזרים כגון יתדות מתכת על מנת להקל על המטיילים. נוסיף ונרד באופן מתון עוד כקילומטר ונגיע למפגש עם שביל בסימון ירוק (6), אל נחל נטפים . עם השביל הזה יתלכד השביל שלנו עד סוף המקטע. מעט אחרי המפגש השביל פונה בחדות דרומה ולאחר כ 300 מטרים השביל נעשה יותר עביר לרכבים. זו הנקודה (7) שעד אליה יכולים להגיע אוטובוסים לנחל. אנו צועדים כעת בנחל נטפים
שעליו סופר בהרחבה באחד המקטעים הקודמים. בהמשך השביל מזרחה , נעבור סמוך לפרט נדיר של סלוודורה פרסית, כמוה יש כמה בנחלי מדבר יהודה. נזהה קו מתח גבוה וכ 500 מטר מזרחית לו נגיע למפגש עם שביל בסימון שחור (8) המגיע מדרום. אנו נפנה צפון מזרחה עם השביל שלנו שמוסיף להתלכד עם השביל בסימון ירוק. למעשה אנו בשוליו המערביים של הר שחמון ובשטח מתון שהוא המשכו הצפון מזרחי של אזור רמת יותם. למרות השם הזה, זהו בקע טיפוסי ששקע כתוצאה משבר שהרים את הורסט הר שלמה ממערב והורסט הר שחמון ממזרח. נזהה את קו צינור הנפט החוצה כאן את השטח. נוסיף ונלך עם השביל צפון מזרחה בשולי הר שחמון עוד כקילומטר וחצי. אז נגיע למפגש עם שביל בסימון כחול, במקום הנקרא מסעף רודד (9). כאן נכנסנו כבר לנחל רודד שבמקום זה ערוצו רחב.

כאן מסתיים מקטע זה.

מידע כללי להולכים במקטע זה

אחריות המטייל

  • כל מי שהצטרף לטיול עושה זאת מרצונו ועל דעתו הבלעדית ולוקח על עצמו באופן מלא אחריות מלאה על כל נזק, לרבות נזקי גוף שיכולים להיגרם או שייגרמו במהלך הטיול במסלול המוצע או אחריו.
  • כל אדם הבוחר לטייל במקטע זה ידאג לבטח את עצמו בביטוח תאונות מתאים הפוטר את עמותת גולני ו/או  מי מחבריה מכל אחריות והכולל סעיף העדר שיבוב נגדה.
  • כל המטייל במקטע זה מצהיר כי עבר בדיקה רפואית בדבר התאמתו לטיול במסלול זה וכי הוא כשיר לטיולים מעין אלה.
  • כל המטייל במקטע זה ידאג לעצמו, לבני משפחתו והנלווים אליו למים ואוכל בכמות מספקת, ציוד נוח להליכה ואמצעי עזרה ראשונה.
  • המידע המופיע כאן בדבר מרחק ההליכה ואופי המסלול הוא בגדר הערכה בלבד.
  • באחריותו המלאה של כל מטייל במקטע זה לוודא את התאמתו וכושרו שלו ושל הנלווים אליו לתוואי ואורך המסלול. 
  •  במקטע זה האחריות השילוחית הינה של הרשות המקומית. הצועדים בסימוני שביל גולני הינם אורחי השביל של הרשות המקומית שבתחום השיפוט שלה הם צועדים על כל מה שמשתמע מההביטים המשפטיים הנובעים מכך.
  • על מנת לקבל מידע מדויק, ניתן לבדוק כל מסלול באינטרנט ולצפות בסרטונים המתייחסים למסלול ההליכה. כמו כן, מומלץ לרכוש ספרות מקצועית ומפות שבהן מופיעים בפירוט המסלולים ודרגות הקושי.

זמן הליכה משוער: כ 10 שעות כולל הפסקות.

דרגת קושי: תלויה בכושרו של כל מטייל

הוראות בטחון למקטע זה:

  • אין לרדת מהשביל המסומן אלא בצורך חניה בצל עץ הצמוד לשביל
  • יש לשים לב להליכה במקומות מסוכנים כמו שפת המצוק בקרבת הר ברך ודומיהם
  • יש לשים לב לדרדרת אבנים במקומות מסוימים במסלול.
  • יש להצטייד ב 3 ליטר מים לאדם לפחות ! מומלץ 4.5 ליטר

טלפונים לדיווח על מפגעים (24 שעות ביממה)  08-9253321  

 ‎באופן כללי: משטרה 100, מד”א 101, מכבי אש 102

טלפונים חשובים:   08-6580144 , משטרת אילת 08-6362444

מפקדת צה”ל בערבה : 08-6593203/7/11

אפשרויות חילוץ במסלול:  חילוץ רכוב אפשרי רק מנקודה 7 מזרחה לכיוון הערבה.

אפשרויות לינה באזור:  חדרי אירוח  באילות או לינה באילת. אפשרות נוספת: לינת שטח.

מקומות שכדאי לבקר בהם באזור:

  • הר שלמה
  • הר יהורם
  • הר רחבעם ובקעת רחבעם

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

דילוג לתוכן